15 aug. 2015

Fjälltur och toppbestigning

Första veckan i augusti gav sig Happy Outdoor iväg på fjälläventyr i Kebnekaiseområdet. Turen startade i ett regnigt Nikkaluokta med 19 kilometers vandring till vårt basläger invid Kebnekaise.

Vandring Kebnekaise
Mulet och blött på väg mot Kebnekaise


Efter en vilodag vaknade vi upp till strålande fint väder. Perfekt dag för ett toppförsök via den långa Västra leden.

Fint väder för en toppsbestigning

Efter en lång vandring över sten snö och is nådde vi nya toppstugan och slutligen Sydtoppen. Otrolig utsikt med en molnfri himmel.

Nya toppstugan

Kebnekaises sydtopp
Fin utsikt från Sydtoppen mot Nordtoppen

Efter vår lyckade toppbestigning gjorde vi turer i området. Bland annat besökte vi Tarfala dit sommaren fortfarande inte kommit. Tarfalasjön var fortfarande istäckt och dalen till stora delar täckt av snö.

Kaffepaus vid en istäckt Tarfalasjö.


Vi besökte också Jättegrytorna som ligger på vägen mot Singi. Trots kallt vatten tog vi flera uppfriskande bad i de naturliga bubbelpoolerna.

Jättegrytorna

Vi hann också med att bouldra på jätteblocken vid Elsas bro. Nästa gång tar vi med klätterskor. Här finns potential för många nya boulderproblem.

Efter åtta dagar i tält med skiftande väder vandrade vi tillbaka till Nikkaluokta med lätta ryggsäckar. Vi mötte massor av deltagare i Fjällräven Classic som startade på fredagen. Kul att se så många olika typer av vandrare och av olika nationalitet.

Snart är det dags för nya alpina äventyr på sydligare breddgrader....


14 aug. 2015

Produkttest - Jack Wolfskin Rainy Days Jacket

Under vår senaste fjälltur till Kebnekaise testade vi bland annat en skaljacka från Jack Wolfskin - Rainy Days Jacket. Vi har tidigare testat jackan till vardags och enklare kanotturer. Att testa produkter i norra Lapplandsfjällen under en längre tälttur med skiftande väder brukar effektivt avslöja eventuella brister.
Rainy Days Classic Blue

Under testet bars jackan dagligen och vi bodde i tält utan bra möjligheter att torka blöta kläder. Jackan som användes under testet har burits till vardags under två månader. Vi varken tvättade eller återimpregnerade jackan innan vårt fjälltest.

För en jacka i den här prisklassen (rek pris 895 kr) tyckte vi att den motsvarade våra krav bra. Jackan släppte inte igenom regn i tyg eller sömmar samtidigt som Texaporematerialet (Jack Wolfskins egna funktionsmaterial) släppte ut kondens effektivt. Huvan fungerade också bra även om vi saknade en styv skärm på huvan. Som alterntiv till skärm kan man bära en keps under huvan. Att jackan är riktigt lätt är såklart ett stort plus på en vandring där varje gram räknas. Namnet Rainy Days är lite missvisande eftersom jackan fungerar lika bra när det inte regnar.

Jackan Rainy Days är sydd i Jack Wolfskins egna funktionsmaterial Texapore med tejpade sömmar. Tyget har en vattenpelare på 10,000 mm. Det räckte bra även när regnet öste ned under längre perioder. Jackan har ett tunnt meshfoder, två sidofickor och en huva som omsluter huvudet bra. Huvan saknar som sagt skärm och kan inte justeras. Jackan väger cirka 450 gram i storlek 164.
Rainy Days Jacket är Fair Wear märkt vilket intygar att plagget är tillverkat på ett hållbart sätt under sjyssta arbetsförhållanden.

Detaljer:
Rainy Days Jacket - Night Blue
  • 10,000 mm vattenpelare
  • Två sidofickor
  • Huva
  • Reflexer på ärmarna
  • Fair Wear

Fördelar:
  • Lätt
  • Torkar snabbt
  • Bra vattentäthet med tepade sömmar
  • Bra andningsförmåga
  • Passar bra till friluftsliv och till vardags
  • Prisvärd
Duggregn och blåst i Tarfala

Nackdelar:
  • Huvan saknar skärm
  • Huvan saknar justeringsmöjligheter.
  • Muddarna på ärmsluten slits ganska fort
  • Dragkjedjan har ingen klaff för vind- och regnskydd
Som sammanfattning tycker vi att Jack Wolfskin Rainy Days är en av de bästa jackorna i den här prisklassen och definitivt ett bra val för vardag och lite mer krävande friluftsliv vår, sommar och höst.