23 apr. 2015

Vandringstips i Stockholm

hike-300x242
Det finns massor av bra friluftsområden och leder för vandring och friluftsliv i Storstockholm. Här har vi samlat några av våra favoriter.

Paradiset Hanveden

I naturreservatet Paradiset finns flera fina vandringsleder som börjar och slutar på samma plats. Här passerar också Sörmlandsledens etapp fem. Om man vill övernatta så finns det vindskydd och bra tältplatser. Det finns flera fina eldplatser och ofta fyllda vedförråd. Som på de flesta låglandslederna måste man bära med sig vatten. Sameslingan är fem kilometer lång och är ett bra alternativ för yngre vandrare som vill göra en kortare vandring med övernattning. Tältplats och vindskydd finns vid sjöarna Trehörningen och Långsjön.
 
paradiset-300x250

Paradiset är ganska populärt bland dagsvandrare men vindskydden och tältplatserna är oftast lediga mot kvällen.
Läs mer om Paradiset >>

Sörmlandsleden etapp 11-12:1 Järna-Mölnbo

Vandringen mellan Järna och Mölnbo är en fin vandring för den som vill gå lite längre. Etappernas början och slut är dessutom enkla att nå med pendeltåg. Totalt är vandringen cirka 16 kilometer lång. Utmed leden finns det massor av intressant historia. Bland annat flera gruvhål och boplatser med historia från 1700-talet. I de här områdena sägs också Tumbatarzan ha hållit till. Perfekt historia att berätta vid lägerelden…
En vattenkälla finns cirka 4 kilometer från starten i Järna. Här får man plats med ett par tält om man inte vill gå så långt första dagen. Källan har oftast bra vatten men koka vattnet om det verkar osäkert. Det finns flera bra tältplatser utmed etapp 11,12 och 12:1. Ett bra alternativ om man vill gå turen med två övernattningar är att göra nattläger nummer två vid sjön Akaren.
Starta vandringen vid tågstationen i Järna. Vandra etapp 11 och en kort av del av etapp 12. Avsluta med anslutningsetappen 12:1 till tågstationen i Mölnbo. En glass på Abbes pizzeria vid tågstationen brukar vara uppskattat. Lär mer här >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar