21 okt. 2016

Microäventyr

Ibland kommer man inte ut på så många friluftsturer som man vill. För att komma iväg på en tur över några dagar eller veckor krävs ju både noggrann planering och gott om ledig tid.

Ett sätt att komma ut oftare är att sänka ambitionsnivån. Varje friluftstur måste ju inte vara en lång skidtur, vandring eller paddling. Det kan ju räcka med att ge sig ut en sen eftermiddag och återvända till vardagen till lunch dagen därpå - vi kallar det microäventyr. Korta turer är också bra som förberedelse för längre äventyr.

En tarp ger bra skydd och skapar närhet till naturen. Enkel att torka och packa.

Även om turen är kort är behållningen ofta stor. Kanske just för att man i alla fall kom ut trots ett fullt schema med jobb och andra aktiviteter. Sällan ångrar man att man gav sig ut även om turen var kort.

För att göra det enkelt och snabbt att komma ut när man väl får några timmar över har vi några tips:
  1. Se till att alltid ha utrustningen redo. En tarp, sovsäck liggunderlag, ett litet kök osv står färdigt att packas ned på ett par minuter. Att samla ihop utrustningen och kolla att allt finns kan annars kännas som en barriär till äventyret.
  2. Ha ett par påsar friluftsmat eller annan enkel mat redo. Se till att ha eventuellt bränsle hemma.
  3. Tänk ut ett par platser som du är bekant med och som lämpar sig för en kort tur. Det är en fördel om du hittar skapligt om det skulle vara mörkt och att du känner till några bra övernattningsplatser.
  4. Förbered en checklista med alla saker som måste med. Då kan du snabbt pricka av att du fått med allt innan du ger dig av.
  5. När du kommer hem: packa upp utrustningen och gör den redo för att snabbt packas ihop till nästa microäventyr.
Testa ett microäventyr om du inte redan gjort det. Känslan när man på en helg både hunnit med en kort friluftstur med övernattning plus eventuella idrottsaktiviteter med familjen är oslagbar.

Ägg och bacon är enkelt att packa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar