11 maj 2016

Paddling i Bergslagen

Första helgen i maj är paddelhelg för Happy Outdoor. På årets majtur paddlade vi kajak i naturreservaret Malingsbo-Kloten.


Malingsbo-Kloten ligger i Bergslagen och består av ett antal sjöar som passar perfekt för kanotpaddling. Reservatet har ett rikt djurliv och sägs vara ett av världens älgtätaste områden. Förutom älg finns det stor chans att få se bäver. Under vår tur såg vi varken älg eller bäver men desto fler bäverbon, grodor och fåglar. Det finns även varg i området och vi intalade oss att vi hörde vargen yla på natten.


Sjösystemet är sammanbundet av smalare passager och ibland en kortare landstransport. Området är väl underhållet med flera vindskydd och eldstäder. Förutom de iordningsställda lägerplatserna finns det massor av fina uddar där man kan slå läger. Eftersom det finns gott om lägerplatser är det enkelt att anpassa turen efter deltagarna och beroende på hur långt man vill paddla.


En fördel med att färdas i kanot är att vikten på packningen inte spelar så stor roll (förutom vid landtransporter). Vi snålade därför inte på maten och hade med ett ordentligt kök så att vi kunde göra pizza, steka bacon och ägg och mycket annat.


 

En del sov under bar himmel eftersom det var stjärnklart. Mjukt och skönt att sova på en bädd av ljung.


En slackline hade vi som vanligt med. Alltid kul med lite balanstävlingar på kvällen.


Under våra senaste turer har vi använt lampor, batteripack och solcellsladdare från Goal Zero. Otroligt smidigt sätt att ladda pannlampor, kameror och telefoner. och trevligt med bra belysning på kvällarna och när man vill läsa i tältet. I klart väder laddar man snabbt upp lampan och en telefon med solcellerna.


Information och tips:
  • Malingsbo-Kloten ligger cirka 2,5 timmar från Stockholm med bil.
  • Det finns inga mataffärer i närområdet.
  • Om du besöker området under sen vår eller sommar rekommenderar vi myggskydd.
  • Om du behöver hyra kanadensare eller kajak så finns det ett kanotcentrumi Kloten. De kan hjälpa till med transporter också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar