20 mars 2016

Toppturer i Stranda

I början av mars gav vi oss iväg till Stranda i Norge för toppturer med skidor och splitboards. Stranda är vida berömt för sina långa åk och de stora mängder snö som faller här varje år. Mycket av off-pist åkningen kan dessutom nås enkelt med lift och en kort anmarsch.


Det hade inte snöat så mycket under den senaste veckan men eftersom området är så stort går det alltid att hitta orörd snö. Ibland får man bara gå lite längre.


Vi hann med flera längre toppturer med fantastisk åkning och otrolig utsikt över Storfjorden.  Varje dag avslutades med det klassiska åket Alperittet, ett 6,200 meter långt åk som slutar nästan vid fjorden. startar på toppen av Roaldshorn och slutar i byn.


Under turerna testade vi såklart en hel del nya produkter. Allt från lavinsändare och lavinsäckar till underställ och kläder anpassade för toppturer. Några av favoriterna var Hestras outdoorhandske Ergo Grip. Otroligt bra passform och lagom varm när man går uppför i flera timmar. Topptursstaven Black Diamond Traverse är en klassiker som fungerade precis lika bra som alltid.


Produkttester

Black Diamonds hyllade lavinryggsäckar Pilot 11 och Halo 28 hann vi testa ordentligt. Vanligtvis går vi inte med lavinryggsäck på längre toppturer då vi vill spara på vikten. Ryggsäcken är dessutom något tyngre jämfört med traditionella lavinryggsäckar eftersom den har ett batteri och en fläkt som utlöser luftkudden. Under åkning satt ryggsäcken perfekt och allt som behövs för en dag i bergen (stighudar, stavar om man åker splitboard, extra jacka, extra handskar, glasögon, första hjälpen, termos, några mackor och energy bars, fick plats utan problem.

Vi turade både med splitboard och med skidor. Skidorna vi använde hade Markers topptursbindning King Pin. Bindningen imponerade stort på alla som testade. King Pin kommer finnas i Happy Outdoors sortiment vintern 2016/2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar